YAPAY ZEKA İLE Algoritmik İşlemler

Fatih DÖNMEZ

YAPAY ZEKA İLE ALGORİTMİK İŞLEMLER ÜZERİNE ANEKDOTLAR

DEĞİŞİM

İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda bir hissenin elde tutulma süresi 4 yıldı. 2000’e gelindiğinde 8 ay, 2008’de 2 aya kadar indi. 2011’de ise bu süre yaklaşık 22 saniye seviyesine düştü.”

BİLGİ ve İNSAN

Matematik, fizik, kimya veya mühendislik gibi sayısal alanlarda doktora sahibi birçok kişi YFA firmalarınca algoritma yazmaları için işe alınmaktadır. Yazılan algoritmaların tek hedefi, piyasalardaki fiyat dengesizliklerinden kar etmektir.

HIZLI BİLGİSAYAR – YAVAŞ İNSAN

Borsada yapılan işlemler, simsarların bir işlemi yapma hızıyla sınırlıdır. Bu durum insanlardan çok daha hızlı işlem yapabilen bilgisayarlara büyük bir avantaj sağladı. Kuantlar, yani piyasaların hareketlerini tahmin etmek için sayısal teknik kullanan matematikçiler, bu durumdan faydalanmak için saniyeler içinde al-sat yapabilen komplike algoritmalar kodlamaya başladılar.

SANİYE DEĞİL – NANO SANİYE

Cornell Üniversitesi’nden Maureen O’Hara’nın yaptığı araştırmaya göre, günümüzde bir nano-saniyeye, saniyenin milyarda birine erişmiş olabilecek bir alım-satım seviyesinin adımları atılmış oldu.

VERİ ANALİZ HIZI

Alım-satım yapanlar için bir maden değerinde olan veri, manuel olarak işlendiğinde çoktan değerini yitirmiş olabiliyordu. Verinin herkesten önce ne anlattığını öğrenmek anlamına gelen algoritmalar, algoritma kullanan piyasa oyuncularına büyük kazançlar elde etme fırsatı kazandırıyordu. Dolayısıyla hız, YFA firmalarının olmazsa olmazı olmaya başladı.

ARBİTRAJ

Bir firma bin adet Apple hissesini saniyeler içinde 50 dolardan alıp farklı bir piyasada veya aynı piyasada olup fiyattan haberi olmayan bir alıcıya 50.125 dolara satarak kara geçebiliyordu. Bu işlemi piyasa fiyatı her yerde 50.125 dolar olana kadar yapıp, büyük kazançlar sağlayabiliyordu.

KODLAMA

Kodladıkları algoritmalar saniyeler içinde veri analizi yapabiliyor, alım-satım işlemleri için gerekli emirleri verebiliyor ve bunu insanların hayal bile edemeyeceği kadar kısa bir sürede yapıyorlardı.

SONUÇ

Bir bilgisayar programı dünyadaki haberleri takip edip, veri toplayıp ve analiz edip saniyeler içinde karar verebilir mi?

Spencer Greenberg adında bir yazılımcının Star adında bir program kodlayarak bunu zaten yıllar önce başardığını ifade ediliyor. 2007’de S&P 500 endeksi yüzde 5 getiri sağlarken, Star yüzde 17’lik bir kazanç sağlamıştır. Bir matematik dehası tarafından kodlanan Star, 2011’e kadar bu performansını her sene sürdürmüştür…İnternet a.a.